09 iulie 2008

Perle Bac 2008

"Luceafărul e cu o fată pe care o iubesc doi tipi". "Nichita Stănescu este un poet care se miră de orice". „Dacă te dai după timp trăiesti bine cum trăiesc deputaţii". Acestea sunt doar câteva perle din „recolta" pe 2008, la proba scrisă de Limba şi literatura română, de la Bacalaureat.

Vedetele de carton nasc monştrii. Cam aşa s-ar putea interpreta răspunsurile liceenilor care şi-au fixat în minte un astfel de model. Din Observatorul de Bacău aflăm că la o cerinţă de tipul: scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre timp, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Timpul se schimbă. Trebuie să ne schimbăm şi noi cu dânsul" (E. Lovinescu), un elev n-a stat pe gânduri şi a explicat cum „trebuie să ne dăm după timp".

Gura păcatosului adevăr grăieşte

"Păi da, trebuie să ne dăm după timp, acum nu mai este vreme de dulcegării, de tromboane, trebuie să ştii să trăieşti, să faci bani, să ai casă şi maşina, să ai un servici uşor şi bănos. Dacă te dai după timp trăieşti bine cum trăiesc deputaţii"

Greu cu poezia

"Nichita Stănescu este un poet care se miră de orice. El se miră şi de faptul că oamenii aud şi au urechi. Păi de ce? El n-a avut urechi? A văzut el vreun om fără urechi? Mă rog, da se zice că asa este în poezie, să te miri de toate şi să le pui pe toate unele subt altele, în rânduri scurte, ca să se vadă că sunt versuri." "Luceafărul este cea mai mare poezie a lui Eminescu, cred că are vreo suta de strofe, şi acolo e vorba despre o poezie de dragoste pentru că exista o fată pe care o iubesc doi tipi şi ea la început nu ştie pe care săl iubească, dar îl alege pe celălalt şi o doare în cot de Luceafăr."

"Eminescu a scris Luceafărul pentru că l-a văzut mai mare decât toate stelele şi de aceea ia plăcut … Luceafărul s-a transformat într-un flăcău pentru că altfel nu putea so iubească pe fata împăratului dar pe urma s-a nasolit treaba pentru că fata aia iubea pe altul şi Luceafărul s-a întors în cer de unde căzuse."

Basme...

"Basmul este o poveste mai lungă, poate fi chiar cât o carte groasă, şi are atâtea personaje că nu le mai ţii numărul dar trebuie să fii atent la fabula că te întâlnesti cu ea şi în final.""Basmul studiat de noi este Harap Alb şi este un basm cult pentru că este scris de un om cult, Eminescu. Atunci când cel care scrie basmul este incult şi basmul este incult, adică opus basmului cult, dar amândouă basmele sunt frumoase, numai că unul este scris într-un fel şi celalalt în alt fel."

"Ghilimelele apar numai atunci când vorbeste cineva, chiar şi în şoaptă."

"Cuvintele glas şi lumina au sens conotativ numai când se învrăjbesc între ele"